(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.defer=true;j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);})(window,document,'script','dataLayer','GTM-W8FLGSM');

Bel ons voor advies of vragen op 0418 - 20 20 06

9,2 uit 345 klantbeoordelingen

Bezoek ons op: Donderdag 10.00 - 16.00 uur Vrijdag 10.00 - 16.00 uur Zaterdag 10.00 - 15.00 uur

f6aa67e4a34fcc4853fe8741538e9c44.jpg

Houten vloer olie onderhoud

In de vorige blog legde ik uit hoe je zelf een houten vloer kan schuren. En dat daar nog flink wat bij komt kijken. Een stuk makkelijker is het oliën van je houten vloer. Met mijn stappenplan ziet je houten vloer er binnen de kortste keren weer uit als nieuw!

Voordat ik je vertel op welke zaken je moet letten bij het oliën van je vloer, wil ik eerst even uitleggen waarom het zo goed voor je vloer is om hem gemiddeld één keer per jaar te oliën. Op iedere vloer, en dus ook een houten, wordt geleefd. Je maakt er iedere dag gebruik van en dus is het ook niet zo gek dat hij na verloop van tijd begint te slijten. De olielaag is dan het eerste waar je dat aan ziet. Wanneer die laag eraf is gesleten, is je houten vloer niet meer goed beschermd. En daarom ook extra gevoelig voor vlekken. Dat kun je voorkomen door het hout opnieuw te oliën zodat de beschermlaag weer opfrist en je vloer weer tegen een stootje kan. En ja, dat kun je helemaal zelf doen! 

Zelf je houten vloer oliën

Wanneer je zelf je vloer wil oliën, is het belangrijk om te weten welke kleur en welk merk olie je gaat gebruiken. Wil je de kleur van de vloer niet veranderen? Kies dan voor de olie die van hetzelfde merk en in dezelfde kleur is als waar de vloer het laatst mee is behandeld. Let er ook op dat het niet te dik, maar ook zeker niet te dun is. Heb je de olie gevonden? Mooi! Dan kun je er nu mee aan de slag. Zorg ervoor dat je de vloer in één keer helemaal goed oliet. Een tweede of derde laag aanbrengen heeft geen zin, want die zal zich niet meer binden.

Na het oliën moet de vloer twee nachten drogen, voordat je er weer op mag. In totaal duurt het een week voordat de olie compleet is uitgehard. Na het oliën is het belangrijk om de vloer te onderhouden met speciale zeep. Je wil er immers zo lang mogelijk mee kunnen doen!

Denk je nu: dat is nog een hele klus. Daar begin ik zelf liever niet aan, lees dan vooral even verder.

Je houten vloer laten oliën door een vakman

Wil je deze klus liever uitbesteden aan een echte vakman? Dan sta ik natuurlijk graag voor je klaar!

Voor het beste resultaat schuur ik de vloer eerst helemaal kaal voordat ik ‘m ga oliën. Voor het oliën maak ik gebruik van het merk Rubio Monocoat; een olie die op alle houtsoorten gebruikt kan worden en die in 40 kleuren verkrijgbaar is.

Als ik helemaal klaar ben met het oliën van je vloer, laat ik altijd een uitgebreide onderhoudswijzer en een flacon zeep achter. Zo kun je er alles aan doen om je vloer net zo mooi te houden als na de laatste oliebeurt. 

Veel succes voor als je zelf aan de slag gaat! Zo niet, neem dan contact op. Nemen we gelijk even je wensen door.

Bel met Bas