(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.defer=true;j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);})(window,document,'script','dataLayer','GTM-W8FLGSM');

Bel ons voor advies of vragen op 0418 - 20 20 06

9,2 uit 345 klantbeoordelingen

Bezoek ons op: Donderdag 10.00 - 16.00 uur Vrijdag 10.00 - 16.00 uur Zaterdag 10.00 - 15.00 uur

f6aa67e4a34fcc4853fe8741538e9c44.jpg

Je trap bekleden: met laminaat of eikenhout?

Bijvoorbeeld wanneer je een dik loopspoor in de verflaag of de vloerbedekking hebt. Of wanneer de trap kraakt. Wist je dat dat komt doordat de treden zijn losgeraakt van de zijkant? Helemaal niet vreemd – dat gebeurt als je er vaak gebruik van maakt - maar zorg wel dat je de treden op tijd opnieuw vast laat schroeven.

Je wilt je oude trap een nieuwe look geven? Dan is het laten bekleden van je trap in veel gevallen een prima oplossing. Het is mogelijk om je oude trap er weer als nieuw uit te laten zien, zoals door het gebruik van eikenhouten overzettreden of het bekleden met laminaat - ofwel kunststof - overzettreden. Maar wat houden die twee behandelingen eigenlijk in? En wat zijn nu precies de voor- en nadelen? Bas legt ’t je graag uit.

Wat zijn de verschillen?

Eikenhouten overzettreden gaan lang mee en zijn er in twee verschillende diktes. Op de multiplank-variant zit een dikke eikenhouten toplaag. De treden kunnen daardoor in de toekomst nog tweemaal geschuurd worden. De fineer eikenhouten overzettreden zijn goedkoper en gaan – afhankelijk van het gebruik – tussen de tien en twintig jaar mee, maar kunnen daarentegen niet meer geschuurd worden.

De ‘kunststof’ overzettreden (laminaat, vinyl en PVC) kunnen ook niet worden geschuurd, maar vanwege het onderhoudsvrije karakter is dat ook niet zo nodig als bij eikenhout. We nemen het begrip ‘onderhoudsvrij’ trouwens wel met een korreltje zout. Bas is namelijk van mening dat alle materialen na verloop van tijd gaan slijten. Het is afhankelijk van hoe vaak en intensief een trap wordt gebruikt.

Levensduur en onderhoud

Neem je bijvoorbeeld gelamineerde of eiken overzettreden met een toplaag van 1.5 millimeter, dan is de stelregel dat ze tussen de 10 en 15 jaar mee gaan. Wanneer je eiken overzettreden met een toplaag van 4 millimeter hebt, is de toplaag nog tweemaal te schuren. Daardoor kun je de levensduur van 10-15 jaar verlengen tot ruim 30 jaar! Daar staat tegenover dat eikenhout met een dunne toplaag goedkoper is dan laminaat, maar eikenhout met een dikke toplaag juist weer niet.

Ook qua onderhoud is er verschil tussen de diverse soorten overzettreden. Bij laminaat is een sopje en zelf stofzuigen afdoende, terwijl bij eikenhout - een echt natuurproduct - ook een periodiek  onderhoud van eens in de 3 jaar van belang is om er voor te zorgen dat er geen loopspoor ontstaat.

Kortom; er kleven voor- en nadelen aan de verschillende soorten trapbekleding. Daarom is het belangrijk om daar van te voren alvast goed over na te denken. Bas denkt graag met je mee en helpt je verder op weg naar de keuze voor jouw perfecte trap.

Ik wil een nieuwe trap! Bas, denk je mee?