(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.defer=true;j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);})(window,document,'script','dataLayer','GTM-W8FLGSM');

Bel ons voor advies of vragen op 0418 - 20 20 06

9,2 uit 345 klantbeoordelingen

Bezoek ons op: Donderdag 10.00 - 16.00 uur Vrijdag 10.00 - 16.00 uur Zaterdag 10.00 - 15.00 uur

f6aa67e4a34fcc4853fe8741538e9c44.jpg

Je houten vloer schoonmaken

Natte bladeren, regendruppels en modder. Het is volop herfst. En dat merk je niet alleen buiten-, maar ook binnenshuis. Je stampt, klost en loopt die viezigheid mee naar binnen. En al dat schurende zand en water, dat vindt je parketvloer niet fijn. Hoogste tijd dus om je mouwen op te stropen en je parketvloer schoon te maken. Hoe je te werk gaat zonder je houten vloer te beschadigen? Dat zal ik je hieronder vertellen.

Je parketvloer schoonmaken

Google is je beste vriend, want even Googlen levert je vele webpagina’s op die vol staan met grootmoeders tips. Want oma, tja die weet wel raad met hoe je jouw parketvloer schoonmaakt en ‘m weer kunt laten glimmen als een spiegel. Hoe goed bedoeld ook; smeer, wrijf of giet niet zomaar het eerste het beste wat je in je keukenkastje hebt staan op je houten vloer, maar laat je adviseren door iemand -noem ‘m een specialist- die er verstand van heeft en die precies weet wat hout nodig heeft om zijn glans terug te krijgen.

Parketvloer schoonmaken, dé tips!

Dag in, dag uit werk ik met hout. Het is mijn passie, het hou(d)t mij bezig. Hout kent geen geheimen meer voor mij. Zo bescheiden als ik ben, durf ik hier toch wel zwart op wit te zetten dat ik - Bas - het beste ben wat jouw parketvloer kan overkomen. 

Laat ik beginnen met zand. De kleine en fijne korreltjes werken als schuurpapier. Stofzuig daarom regelmatig. Let wel op; gebruik een specifieke parketborstel om krassen op je houten vloer te voorkomen. Nu je vloer vrij is van zand, ga je aan de slag met het reinigen van je parketvloer. En daar komt wat meer bij kijken.

  • Na het stofzuigen van je vloer, kan de dweil tevoorschijn worden gehaald. Voor het dweilen van je vloer gebruik je geen groene zeep, allesreinigers, ammoniak of andere reinigingsmiddelen. Ze zijn te agressief voor je houten vloer;
  • Wat je wel gebruikt is zeep. En niet zomaar een zeep natuurlijk, maar een speciale die geschikt is voor het reinigen van jouw parketvloer. Ik werk zelf het liefst met Rubio Monocoat zeep. Hiermee verwijder je al het vuil en vet van je vloer;
  • Gebruik twee emmers: één met het zeepmengsel en de ander met schoon water waarin je de dweil uitspoelt. Reinig je vloer met een vochtige - zeker geen kletsnatte - dweil.

Voorkomen is beter dan genezen

En tot slot; voorkomen is beter dan genezen. Hier komen een paar open deuren, van die tips waarvan je denkt: “Dat had ik zelf ook nog wel kunnen bedenken.” Maar ja, misschien ook niet hè.

  • Leg een droogloopmat neer bij iedere ingang;
  • Heb je pantoffels, sloffen of huissokken? Schiet ze dan aan, direct nadat je binnenkomt zo neem je het vuil en vocht van buiten niet mee naar binnen;
  • Zorg voor vilt onder je meubels. Of zachte wieltjes. Daarmee voorkom je krassen op je parketvloer als je ze verplaatst.

Je parketvloer professioneel reinigen?

Daar kom ik om de hoek kijken samen met mijn Bona Deep Clean Machine. Het klinkt iets uit een Star Wars film, maar is in werkelijkheid: een alles-in-één schrob- en zuigmachine die eerst het hardnekkige vuil losweekt door het reinigingsmiddel op je houten vloer aan te brengen, de ronddraaiende borstels verwijderen het vuil en de krachtige waterzuiger laat je vloer droog achter. Daarna zet ik je vloer in de Rubio Monocoat olie, zodat je houten vloer er - met deze krachtige beschermlaag - weer even tegen kan.

Kijk je na het lezen van mijn blog naar je vloer en denk je: “Poeh, waar begin ik aan! Mijn vloer kan wel wat Bas gebruiken.” Bel mij dan, dan maken we een afspraak en kom ik bij je langs.