(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.defer=true;j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);})(window,document,'script','dataLayer','GTM-W8FLGSM');

Bel ons voor advies of vragen op 0418 - 20 20 06

Sterren score 9,2
Sterren score 9,2

9,2 uit 351 klantbeoordelingen

Bezoek ons op: Donderdag 10.00 - 16.00 uur Vrijdag 10.00 - 16.00 uur Zaterdag 10.00 - 15.00 uur

f6aa67e4a34fcc4853fe8741538e9c44.jpg

Houten vloer lakken

Lak of olie? Mat of glanzend? Het gaat hier om de afwerklaag van je parketvloer waarover deze vragen gaan, die mij geregeld gesteld worden door klanten. Ik zal de verschillen hier eens voor je uiteenzetten. Maar… Even een waarschuwing vooraf: ik ben beslist bevooroordeeld en niet partijdig (oli... uchuhh).

Houten vloer lakken of olie?

Daar zou je graag wat duidelijkheid over krijgen, begrijp ik. Basipedia is paraat hoor voor wat tekst en uitleg op deze prangende vraag.

Om te beginnen met parketlak. Door het aanbrengen van meerdere lagen lak heeft vuil en vocht geen kans om het hout te bereiken. Deze harde beschermlaag maakt schoonmaken eenvoudig en onderhoud minimaal.

Parket olie wordt in één laag aangebracht en vervolgens meerdere keren ingeboend, waardoor deze in het hout trekt en poriën in het hout helemaal opvult. Belangrijk is dat laatste want, dat zorgt ervoor dat je houten vloer vochtwerend wordt. Met het oliën van je houten vloer blijft de houtstructuur zicht- en voelbaar. En dat is een belangrijk detail als je ’t mij vraagt, want juist de natuurlijke uitstraling dat geeft je houten vloer karakter.

Het grootste verschil tussen lak en olie

Waar een lakafwerking dus transparant is van kleur en daarmee de vloer een glanzende (een matte lak kan ook) uitstraling geeft, is dat bij olieafwerking wel anders. Daar is het effect juist mat en heel natuurlijk. Het is ook wel een cover-up. Weleens gehoord van strijklicht? Dat is een bepaalde lichtinval in je huis die ervoor zorgt dat je iedere oneffenheid en ieder krasje ziet. Niet zo fraai dus. En juist met olie heb je daar helemaal geen last van, omdat het in de vloer trekt en camoufleert en niet - zoals bij lak - op de vloer ligt en daarmee als een vergrootglas werkt.  

Oh, en dan vergeet ik bijna te vertellen over kleine beschadigingen die je op een geoliede parketvloer kunt wegwerken zonder gelijk de hele vloer onder handen te nemen. En dat kan bij een houten vloer in de lak niet.

Ben je al overtuigd? Mooi! Scroll dan even naar beneden en klik op de button om direct een offerte aan te vragen. 

Of denk je: nou, Bas je moet met nog wat grover geschut komen om me helemaal te overtuigen, hoor! Dat kan. Ik schud ‘m zelfs zo uit mijn mouw: ruime keuze in kleur.

Nog een voordeel van je houten vloer in de olie

Met een kleurenpalet bestaande uit veertig verschillende kleuren, zit er altijd wel eentje tussen die bij jouw smaak en interieur past en waarmee je jouw vloer een complete metamorfose geeft.

Olie dus.

Mand!

Ok, ok. Ik weet het; als ik eenmaal op stoom ben dan draaf ik nog weleens door. Het is tenslotte wel mijn favoriete onderwerp waar we het hier over hebben. Mijn voorliefde voor en kennis van hout klinkt in alles door. En dat heb je na het lezen - want ja, jij bent tenslotte tot hier gekomen - van dit goede, ieeeeeeeetwat langgerekte, verhaal vast wel in de smiezen. ;-)

Goed verhaal Bas, ik ga voor oliën